مدل کسب و کار چیست و چرا به مدل کسب کار نیاز داریم
مدل کسب و کار چیست ؟
بی شک درک مشکلی که میخواهید برای مشتریان خود رفع کنید یکی از بزرگترین چالش هایی است که در آغاز مسیر کسب و کار و بیزینس خود با آن رو به رو خواهید شد . مشتریان شما باید بدانند چه چیزی میفروشید و محصول شما چه مزیتی برای آنان دارد و چه مشکلی را برایشان حل میکند ؛ اما اینکه اطمینان حاصل کنید محصول شما با نیاز مخاطبانتان همخوانی دارد یا نه نها بخشی از شروع کسب و کارتان است .
بخشی دیگری نیز هست که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است ، آن هم این است که بدانید این محصول چگونه برای شما پولساز خواهد بود !
و این همان نقطه ای است که شما برای فهمیدن آن به یک مدل کسب و کار ( بیزینس مدل ) نیاز دارید .
مدل کسب و کار شما در واقع بیان کننده ی نحوه ی پول درآوردن شما از کسب و کارتان است . در مدل های کسب و کار مشخص میشود که چگونه محصول یا خدمتی را با قیمتی مناسب به دیگران عرضه کنید که برای شما نیز سود داشته باشد .
شاید این فقط یک جمله ساده به نظر برسد و فکر کنید که با اعداد و ارقام سر و کار دارید اما باید بگویم اصلا اینطور نیست !
در یک مدل کسب و کار شما به سوالاتی پاسخ خواهید داد که از یک طرف هزینه های شما را مشخص میکند و از طرف دیگر جریان کسب و کار شما را ترسیم میکند .
در یک مدل کسب و کار شما باید در ارتباط با بیزینس خود به سوالاتی مانند سوالات زیر پاسخ دهید .
مخاطبان هدف شما چه کسانی اند ؟
چه مشکلی را برای مخاطبان خود برطرف میکنید ؟
s چه ارزشی را برای مشتریان خود ایجاد میکنید ؟
چطور مشتریان خود را جلب و حفظ میکنید ؟
از طریق بیزینس خود چگونه کسب درآمد میکنید ؟
برای معرفی و توزیع محصول خود از چه روشی استفاده میکنید ؟
محصول شما چه هزینه هایی را در پی خواهد داشت ؟
چه برنامه ای برای بازاریابی دارید ؟
و ...
تمام اینها سوالاتی اند که شما باید در مدل کسب و کارتان به انها پاسخ دهید و هر یک را به دقت مورد بررسی قرار دهید .
چرا به مدل کسب و کار نیاز داریم ؟
آغاز یک کسب و کار جدید با پیدایش یک ایده خام شروع خواهد شد . شما در ذهن ایده ای دارید که با فکر توسعه آن میخواهید کسب و کار خود را راه اندازی کنید از این طریق درآمد بدست آورید .
طراحی مدل کسب و کار دقیقا ایده ی اولیه شما را برای رسیدن به یک کسب و کار موفق مورد ارزیابی و بررسی قرار میدهد و با تهیه استراتژی های مناسب تمامی چیزهایی که از ابتدا ی مسیر به آنها نیاز دارید برای شما مشخص میکند ، یک بیزینس مدل همچنین هزینه های مورد نیاز را برای شما ارزیابی میکند و شمار را با تمامی پتانسیل های ایده تان آشنا میکند و در نهایت به شما دید بازتری از آینده کسب و کارتان میدهد ؛ به وسیله یک مدل کسب و کار کامل شما قادر خواهید بیزینس خود را با برنامه ای دقیق و اهداف هدفمند آغاز کنید و میزان سوددهی خود را بالا ببرید .
با داشتن یک بیزینس مدل ( مدل کسب و کار ) شما تمام جوانب کار را به دقت مورد بررسی قرار میدهید و از این رو میزان شکست را تا حد بسیار زیادی کاهش خواهید داد .
زمانی که شما برای بیزینس خود مدل کسب و کار داشته باشید ؛ کیفیت کارتان افزایش مییابد و شما دقیقا میدانید کجا هستید و میخواهید به کجا برسید و در این راه از چه ابزارهایی میتوانید استفاده کنید .
تا پیش از ورود مدل کسب و کار به دنیای بیزینس رقابت میان افراد تنها بر سر قیمت پایین کیفیت بهتر بود اما پس از ورود مدل و کسب و کار ، رقابت در بازار به شکل پیچیده تری ادامه پیدا کرد .
در هر کسب و کاری موارد بسیار زیادی وجود دارد که میتوان از آن به عنوان یک مزیت رقابتی قدرتمند نسبت به سایر رقبا استفاده کرد و دستیابی به این مزیت ها تنها با وجود مدل کسب و کار امکان پذیر است .
با توجه به توضیحاتی که برای شما عزیزان بیان کردیم ، امیدواریم که متوجه اهمیت مدل کسب و کار یا همان بیزینس مدل شده باشید .
نکته قابل ذکر این است که لازم نیست حتما برای شروع یک کسب و کار جدید اقدام به نگارش بیزینس مدل کنید ، حتی اگر کسب و کاری دارید که قصد گسترش ان را دارید میتوانید برای خود یک مدل کسب و کار طراحی کرده و از طریق ان ، نقاط صعف و قدرت خود را شناسایی کنید و با برنامه ریزی مناسب کار خود را رشد و توسعه دهید .
4 مورد از مهم ترین دلایل نیاز به مدل کسب و کار
- مشخص شدن مزیت رقابتی
- امکان توسعه کسب و کار
- دستیابی به پایداری مالی
- جذب سرمایه گذار
ماهیت کلی مدل کسب و کار
ماهیت کلی مدل کسب و کار در 3 بخش خلاصه میشود :
هر چیزی که برای تولید محصول یا خدمات مورد نیاز است
مانند : طرح تولید ، موارد اولیه ، نیروی انسانی ، فرآیند تولید و ...
هر چیزی که برای فروش محصول یا خدمت مورد نیاز است
مانند : بازاریابی ، فرآیند فروش ، خدمت رسانی ، فرآیند توزیع و ....
هر چیزی که منجر به پرداخت مشتری میشود
مانند : روش های پرداخت ، قیمت گذاری ، زمان پرداخت و ...
تمامی موارد بالا باید بخش های مختلفی هستند که مدل کسب و کار یک برند را تکمیل میکنند . همه ی بخش ها باید به درستی در جای خود قرار بگیرند تا در نهایت یک بیزینس مدل کامل و جامع بدست آید که قرار است برای کسب و کار ما هدف و ارزش خلق کند .
کلام آخر ....
برای موفقیت در کسب وکار خود شما نیازمند استراتژی و سیستم سازی مناسب برای کسب و کارتان هستید . اگر نگاهی به شرکت ها و ایده پردازان بزرگ جهان بیندازید متوجه خواهید شد که همه انها از یک بیزینس برای خود استفاده کرده اند و با داشتن یک نقشه دقیق از مسیری که پیش رو دارند امروزه توانسته اند به بهترین کسب و کارها در دنیا تبدیل شوند .
بدون داشتن بیزینس مدل ، ایده کسب و کار شما در حد یک ایده خام باقی میماند . برای ثمر دادن ایده خود ، رسیدن به اهدافی که در سر دارید ، یافتن سرمایه گذار مناسب برای بیزینس خود و یافتن افراد متخصص و مناسب برای تیم خود تنها چیزی که سبب موفقیت شما میشود «مدل کسب و کار» است .