تقویم محتوایی چیست و چگونه تقویم محتوایی بسازیم
تقویم محتوایی چیست ؟
بازاریابی محتوا یکی از بهترین استراتژی های بازاریابی است که برای برندسازی و جذب مشتریان جدید امری بسیار مهم و حیاتی است اما بازاریابی محتوا یک رشته ساده نیست و جنبه های زیادی دارد که برنامه ریزی ، توسعه و انتشار محتوای شما از طریق کانال های مختلف محور اصلی آن است. یکی از بهترین ابزارهایی که میتوانید برای منظم و هدفمند کردن محتوای خود استفاده کنید ، تقویم محتوایی است.
تقویم محتوایی مرکز تمامی تلاش های بازاریابی محتوای شما و یکی از مهمترین ابزارها در مجموعه ابزارهای بازاریابی شماست . یک تقویم محتوایی به شما این امکان را میدهد که تلاش های خود را به صورت بصری سازماندهی کنید و میان محتوا و کمپین های تبلیغاتی خود ارتباط موثری ایجاد کنید . تقویم محتوایی سندی است که چکیده ای از محتوایی که قرار است تولید شود ، محتوایی که تولید شده ، محتوای انتشار یافته ، اهداف تولید محتوا ، کلمات کلیدی و بازخوردها است و به وضوح مشخص میکند که هر کسی مسئول تولید چه نوع محتوایی است . به وسیله ی تقویم محتوایی ، تولید محتوای شما مطابق با استراتژای تولید محتوا به طور منظم تولید و ارائه میشود .
تقویم محتوایی شما باید پویا باشد تا بتواند نقش خود را به عنوان چهارچوبی برای استراتژی محتوا و برنامه محتوایی شما ایفا کند و شما از طریق این چهارچوب مشخص میدانید که تولید محتوا در چه مرحله ای قرار دارد و قرار است در آینده با این محتوا به کجا برسید . در واقع تقویم محتوایی ابزاری است که کمک میکند بتوانید اصول استراتژیک را به برنامه های عملی تبدیل کنید.
چرا باید از تقویم محتوایی استفاده کنیم ؟
استفاده از تقویم محتوایی میتواند به طور قابل توجهی عملکرد و کیفیت محتوای شما را بهبود ببخشد و در نهایت منجر به کسب رتبه های بهتر در موتورهای جستوجو و مشتریان بیشتر شود .
با استفاده از تقویم محتوایی شما میتوانید :
تیم خود را منظم و هماهنگ نگه دارید .
در حال حاضر نحوه ی تولید محتوای شما چگونه است ؟ برنامه های تولید محتوا را کجا مینویسید؟ کارها را چگونه میان اعضای تیم تقسیم میکنید ؟ آیا برنامه های محتوای خود را در دفترچه ها یادداشت میکنید یا اینکه جلسات بی پایان در رابطه با وضعین پروژه ها دارید ؟
تمامی این فرآیندها نظم را از میان میبرد و سرعت انجام کار و بهره وری تیم محتوا را کاهش میدهد اما یک تقویم محتوایی ، نمای کلی تری از استراتژی محتوا به شما میدهد و به شما کمک میکند تا شکاف های موجود در محتوا را پیدا کرده و پر کنید و همچنین نظارت بهتری بر فرآیند تولید محتوا داشته باشید .
طوفان فکری ایجاد کنید .
وقتی محتوای شما بر اساس موضوعات مشخص سازماندهی شده باشد و تیم شما دید روشنی از آنچه در حال انجام است داشته باشد ، دغدغه های ذهنی افراد کاهش پیدا میکند و درنتیجه میتوانند بر روی ایده ها و موضوعات جدید متمرکز شوند و برای تولید محتوا موضوعات بهتری را به شما ارائه کنند .
شما میتوانید با برگذاری جلسات طوفان فکری به هر فردی که درگیر فرآیند محتواست اجازه دهید تا جهت بهبود استراتژی تولید محتوا و تقویم محتوایی تاثیر گذار باشد و در نهایت از دل این طوفان فکری بهترین استراتژی و موضوعات برای تقویم محتوایی بدست میآید.
ثبات را در محتوا حفظ کنید .
ثبات در بازاریابی محتوایی بسیار مهم است . شما برای اینکه مخاطبان خود را درگیر نگه دارید ، باید محتوایی ارائه دهید که آنها به دنبالش هستند و برایشان سرگرم کننده است . اگر محتوای شما مرتب تولید نشود و موضوعات مناسبی نداشته باشد بعید است که بتواند نظر کاربران را به خود جلب کند اما یک تقویم محتوایی به شما کمک میکند تا با حفظ نظم و ثبات بتوانید نظر مخاطبان را به خود جلب کنید .
همیشه مخاطبان خود را درگیر با محتوا نگه دارید.
داشتن یک تقویم محتوایی به شما این فرصت را میدهد تا پی ببرید چه موضوعاتی را باید پوشش دهید و از اتلاف وقت و تلاش های تکراری و بیهوده جلوگیری میکند و کمک میکند تا به تولید محتوا متناسب با نیازهای مخاطبان بپردازید و در نتیجه مخاطبان همیشه به دنبال محتوای شما هستند و با آن درگیر میشوند.
از تک تک فرصت های پیش رو استفاده کنید.
با استفاده از تقویم محتوایی میتوانید با آگاهی از تمامی رویدادها ، تعطیلات و یا سایر زمان هایی که برای کاربران و کسب و کار شما مهم است ، در زمان درست محتوای مناسب را به موقع به مخاطبان خود برسانید و در دسترس مشتریان قرار دهید . اینگونه شما هرگز فرصت را از دست نمیدهید و در روزهای خاص و مهم همیشه محتوایی دارید به مخاطبان ارائه کنید .
عملکرد تیم و محتوای خود را ارزیابی کنید .
ارزیابی و بررسی عملکرد تیم تولید محتوا و یا محتوای تولید شده بسیار اهمیت دارد و شما باید هر چند وقت یکبار این کار را انجام دهید . با استفاده از تقویم محتوایی امکان گزارش گیری از فرآیند تولید محتوا امکان پذیر است و شما میتوانید بازخوردها ، نقاط قوت و نقاط ضعف بازاریابی محتوایی خود را شناسایی کنید .
داشتن تقویم محتوایی برای موفقیت در فرآِیند بازاریابی محتوا و بهبود رتبه سایت از نظر سئو بسیار مهم است . استفاده از این تقویم یکی از جنبه های اساسی استراتژی محتوای شماست بنابراین ، هرگز بدون داشتن یک استراتژِی خوب و یک تقویم محتوایی کامل نسبت به آغاز بازاریابی محتوا یا سئو اقدامی نکنید چرا که نتیجه قابل قبول و دلخواه خود را نمیبینید .
مزایای داشتن تقویم محتوایی
- داشتن استراتژی برای زمان تولید محتوا
- داشتن استراتژی برای زمان ارسال محتوا
- برنامه دقیق برای تولید محتوا
- منظم و هماهنگ شدن کارها
- تعیین زمان بندی برای برنامه های تبلیغاتی
- افزایش بهره وری تیم تولید محتوا
- جلب رضایت مخاطبان
- صرفه جویی در زمان و هزینه ها
- طبقه بندی محتوا
چطور تقویم محتوایی بنویسیم ؟
برای تمامی افرادی که در زمینه تولید محتوا فعالیت دارند آشنایی با تقویم محتوایی و نحوه ساختن آن بسیار مهم و ضروری است . شما به عنوان یک مدیر تولید محتوای خوب باید بتوانید برای استفاده ی هرچه بهتر از پتانسیل های تیم خود ، یک تقویم محتوایی حرفه ای بنویسید .
در تولید محتوای مناسب سه مرحله اصلی وجود دارد :
- تهیه استراتژی تولید محتوا
- تهیه تقویم محتوایی
- تولید محتوا
اگر پیش از تولید محتوا ، دو مرحله ی قبل یعنی استراتژی گذاری و تقویم محتوایی را به درستی انجام دهید کار تولید محتوا بسیار ساده و هدفمند خواهد بود. در ادامه نحوه آماده کردن یک تقویم محتوایی را به شما آموزش میدهیم.
گام 1 » مشخص کردن عناوین محتوا
شما باید لیستی از موضوعات گسترده را تهیه کنید . برای این کار شما باید با مخاطبان خود آشنا باشید و نیازهای آنان را بدانید تا بتوانید موضوعات را بر اساس نیاز مخاطبان خود تهیه کنید . علاوه بر این شناسایی کلمات کلیدی نیز در این مرحله اهمیت بسیاری دارد که به شما کمک میکند تا بدانید چه موضوعاتی بیشتر از طرف کاربران جستوجو میشود و متوجه شوید که آنها به دنبال چه هستند .
گام 2 » تعیین کانال های انتشار محتوا
در این مرحله شما باید مشخص کنید که میخواهید محتوای خود را از چه طریقی منتشر کنید. محتوا میتواند از طریق سایت خودتان ، سایت های دیگران و یا شبکه های اجتماعی انتشار یابد . مشخص کردن این بخش به شما کمک میکند تا محتوای مورد نیاز خودتان را مطابق با کانالی که قصد انتشار محتوا از آن را دارید تولید کنید .
گام 3 » تعیین نوع محتوا
حال شما باید تعیین کنید که هر یک از عناوین قرار است که به چه محتوایی تبدیل شود . نوع محتوا را باید با توجه به نیاز مخاطبان و پلتفرمی که برای انتشار محتوا انتخاب کرده اید مشخص کنید.
برای وبلاگ میتوانید از محتوای متنی و مقالات استفاده کنید یا برای وب سایت محتوای پر اهمیت را به صورت لندینگ پیج تهیه کنید و انتشار دهید .
برای شبکه های اجتماعی هم با توجه به نوع پلتفرم انتخابی باید نوع محتوا را تعیین کنید اما به طور کلی در شبکه های اجتماعی محتوا به صورت متن های کوتاه ، تصویر و ویدئو انتشار پیدا میکند تا بازخورد بهتری داشته باشد.
گام 4 » مشخص کردن زمان انتشار محتوا
شما باید به طور دقیق مشخص کنید که قصد دارید محتوای خود را در چه زمان و با چه فاصله زمانی منتشر کنید . این کار باعث ایجاد نظم در تولید محتوا میشود و محتوای شما همیشه به روز و به موقع انتشار میابد . البته باید توجه داشته باشید که به زمان های تعیین شده پایبند باشید تا نتیجه درست را ببینید .
گام 5 » مشخص کردن ستون های لازم برای کار تیمی
شما باید در تقویم محتوایی خود ستون هایی مثل نویسنده ، توضیحات مدیر محتوا ، call to action ، منابع ، لینک ها محتوا ، تاریخ تولید محتوا ، تاریخ انتشار محتوا و موارد این چنینی را مشخص کنید که هر فرد بنابر وظیفه خود در تولید محتوا باید ستون های مربوط به خودش را تکمیل نماید . این کار در نهایت سبب میشود تا شما بتوانید ارزیابی خوبی از عملکرد تیم و محتوای تولید شده داشته باشید .
گام 6 » تهیه چک لیست برای اعضای
در نهایت هر شخص درتیم تولید محتوای شما باید با وظیفه خود به درستی آشنایی داشته باشد و بداند که چگونه باید آن را انجام دهد . به عنوان مثال برای انتشار محتوا در سایت باید یک چک لیست داشته باشید و تمام مراحل انتشار یک پست سئو شده را در آن مشخص کنید . این کار باعث میشود چیزی از قلم نیوفتد و به مرور زمان تیم شما کار را بهره وری بالاتری انجام دهد .
برای تهیه تقویم محتوایی خد میتوانید از اکسل ، google drive ، drop box یا google sheets استفاده کنید و آن را در اختیار اعضای تیم خود نیز قرار دهید . با ایجاد یک تقویم محتوایی خوب و مناسب میتوایند استراتژی بازاریابی محتوای کسب و کارتان را به بهترین شکل ممکن تحقق ببخشید .