گوگل سرچ کنسول و راهنمای نصب و استفاده از آن
سرچ کنسول چیست ؟
اگر صاحب وب سایت یا کسب و کاری هستید و تا کنون به بهینه سازی وب سایت خود فکر کرده اید یا قصد کارکردن بر روی سئو سایت خود را دارید حتما با کنسول جستوجوی گوگل یا Google Search Console آشنایی دارید با درباره آن چیزهایی شنیده اید .
سرچ کنسول ابزاری است رایگان که توسط گوگل ارائه شده تا به مدیران وب سایت کمک کند تا سایت خود را برای ربات های گوگل بهینه با به اصطلاح فنی سئو (SEO) کنند . اما Search Console برای چه مواردی استفاده میشود و کاربرد آن در سئو سایت چیست ؟
پیش از آنکه بخواهید بدانید سرچ کنسول چقدر برای موفقیت بلند مدت و عملکرد وب سایت شما ارزشمند است باید دقیقا بدانید که سرچ کنسول چیست و چه میکند ؟!
گوگل سرچ کنسول به دلیل ویژگی های زیاد و منحصر به فردی که برای تجزیه و تحلیل داده ئ اطلاعات سایت در اختیار شما قرار میدهد ، در میان سئوکاران ابزاری بسیار مهم و با اهمیت شناخته شده است . سرچ کنسول علاوه بر اطلاعات آماری و داده هایی که ارائه میکند ، ابزارهایی را نیز به وب مسترها ارائه میکند که به وسیله ی آن میتوانند به رفع مشکلاتی که مانع از عملکرد خوب سایت میشود بپردازند .
بنابراین با توجه به مواردی که تا کنون گفتیم سرچ کنسول ابزاری است رایگان که به کاربران کمک میکند ترافیک سایت خود را اندازه گیری کنند ، عملکرد کلمات کلیدی خود را ببینند ، مشکلات را برطرف کنند و داده هایی را در مورد عملکرد کلی وب سایت خود دریافت کنند .
ابزار Search Console تقریبا 15 سال پیش توسط گوگل راه اندازی شد ئ به مرور زمان ویژگی های بیشتر به آن اضافه شد و عملکرد بهتری پیدا کرد . شما به عنوان مدیر یک وب سایت با متخصص سئو یک وب سایت نمیتوانید از سرچ کنسول برای ایجاد تغییرات مستقیم در سایت خود استفاده کنید اما میتوانید از آن برای ارسال صفحات به فهرست گوگل ، تایید صحیح بودن URLهای سایت و بررسی خطاها دردامنه سایت خود استفاده کنید . به ویژه برای سئو ، سرچ کنسول ابزاری بسیار خوبی برای تعیین استراتژی است . داده هایی که میتوانید از Search Console دریافت کنید میتواند به کسب و کار شما کمک کند تا فرصت های بهتری را برای بهبود عملکرد سایتتان پیدا کنید ، عملکردهای حال حاضر خود را تویت کنید و یاد بگیرید که افراد چگونه به وب سایت شما میآیند ؛ این به آن معناست که گوگل سرچ کنسول ابزار بسار مهمی برای هر وب سایتی است تا تجربه کاربری خود را بهبود بخشیده و کاربران بیشتری جذب کنند .
چرا از سرچ کنسول استفاده کنیم (راهنمای استفاده) ؟
تا اینجا دقیقا توضیح دادیم که سرچ کنسول چیست و متوجه شدیم که برای بهبود عملکردهای سایت میتوانیم از آن استفاده کنیم اما در ادامه میخواهیم دقیق این مورد را بررسی کنیم که سرچ کنسول در چه مواردی استفاده میشود .
گوگل سرچ کنسول در واقع یک پلتفرم قدرتمند است که ابزارهای مختلف و زیادی را برای اهداف مختلف سئو ارائه میکند .
استفاده از سرچ کنسول برای ترافیک سایت
یک از مهمترین اطلاعاتی که هر مدیری در مورد وب سایت کسب و کار خود تمایل دارد بداند میزان ورودی ها یا همان ترافیک سایت است . گزارش عملکرد سایت در بخشی از سرچ کنسول به نام Performance نمایش داده میشود و در این بخش اطلاعاتی مربوط به کلیک ها ، میزان سرچ ، نرخ کلیک و میانگین رتبه بندی کلمات کلیدی ارائه میشود .
کلیک ها :
این گزینه تعادا کلیک های جستوجوی گوگل را برای وب سایت شما نشان میدهد یعنی جست و جوهایی که منجر به بازدید کاربران از محتوای سایت شما میشود .
میزان سرچ :
این بخش شامل تعداد دفعاتی است که سایت شما در نتایج جستوجو ظاهر شده است حتی اگر کلیکی دریافت نکرده باشد . صفحات سایت شما در صفحه بعدی نتایج جستوجویی که کاربر روی آن کلیک نکرده است نمایش داده شود ، جز میزان سرچ شما محسوب نمیشود .
CTR :
CTR یا نرخ کلیک ، میزان تعداد کلیک هایی که سایت دریافت کرده تقسیم بر تعداد سرچ ها یا نمایش های سایت .
میانگین موقعیت :
این گزینه به معنای میانگین بالاترین نتیجه از سایت شما برای یک کلمه کلیدی مشخص است . به عبارت ساده تر یعنی یک صفحه از سایت شما با یک کلمه کلیدی مشخص در چه موقعیتی از سرچ گوگل نمایش داده شده است .
کارشناسان سئو میتوانند از این اطلاعات برای تعیین اینکه کدام کلمات کلیدی بهترین نرخ کلیک را ارائه میدهند استفاده کنند تا بتوانند بر اساس آن محتوای مورد نیاز مخاطبان را ارائه کرده و میزان ورودی و کلیک های سایت را افزایش دهند .
با استفاده از سرچ کنسول وب مستران میتوانند کمپین های سئو را راه اندازی کنند و با مشخص کردن اهداف خاص ، در جهت بهبود کلمات کلیدی بهتر عمل کنند .
استفاده از سرچ کنسول برای بهبود بخش های فنی سایت
یکی دیگر از کاربردهای باارزش سرچ کنسول که برای کسب و کارهای دیجیتال از اهمیت بالایی برخوردار است ، ارائه خطاها و مشکلاتی است که سایت شما از نظر فنی با آن رو به رو است که این خطاها میتواند بر رتبه سایت شما در گوگل تاثیر منفی داشته باشد .
در این بخش از سرچ کنسول ، گزارشاتی به شما ارائه میشود که میتواند کمک کند تا مطمئن شوید سایت شما قوانین گوگل را نقض نکرده است ، توسط گوگل جریمه نشده است ، خطا ندارد ، به درستی با موبایل سازگار است ، خیلی کند نیست ، کد نویسی ها درست انجام شده و برخی موارد فنی دیگر . در ادامه به بررسی برخی از این گزارشات مهم و مفید میپردازیم .
گزارش Index Coverage
این گزارش به مدیران وب سایت ها این امکان را میدهد که ببینند سایت آنها چقدر در فهرست نتایج گوگل نمایش داده میشود . بنابراین ، از این طریق آنها میتوانند به بررسی تعداد صفحاتی از سایت بپردازند که در گوگل ایندکس شده است .
به گفته گوگل در حالت ایده آل باید شاهد افزایش تدریجی تعداد صفحات معتبر سایت خود باشید ، به دلیل اینکه Googlebot به طور مداوم صفحات سایت ها را بررسی میکند و به صفحات ارزشمند و مفید اجازه ایندکس شدن میدهد .
بخش های مختلف گزارش Coverage
Error :
بخش error وضعیت تمامی خطاهای موجود در سایت را نمایش میدهد و به ما میگوید که هر صفحه چه نوع خطایی دارد و جزئیات آن را برای ما مشخص میکند .
Valid with warning :
بخش valid with warning این بخش صفحاتی را نمایش میدهد که ایندکس شده اند اما خطاهایی دارند که باید رفع شود اما در صورتی هم که رفع نشوند مشکلی برای ایندکس شدن صفحه به وجود نمی آورد.
Valid :
بخش valid تمامی صفحات ایندکس شده سایت را با جزئیات آن نمایش میدهد .
Excluded :
بخش excluded این بخش صفحاتی را به ما نمایش میدهد که به دلایلی ایندکس نمیشوند و یا قبلا ایندکس بودند اما به دلیلی از نتایج گوگل حذف شده اند . در این بخش لیست تمامی صفحات exclude در سرچ کنسول و دلایل عدم ایندکس شدن آن ها را نمایش میدهد.
پس با استفاده از این بخش در search console مدیران یا توسعه دهندگان سایت میتوانند به خطاهای موجود در سایت پی ببرند و آنها را رفع کنند تا به سئو سایت لطمه وارد نشود .
در حقیقت سرچ کنسول با وب سایت ها به گونه ای ادغام نمیشود که به وب سایت ها اجازه دهد بتوانند مستقیما این مشکلات را بر طرف کنند اما این امکان را برای آنها به وجود میآورد تا بتوانند استانداردهای خود را کنترل کنند و پس از رفع مشکل درخواست بررسی و تایید شدن صفحه ی مورد نظر را بدهند .
یکی از راه هایی که به سئوکاران این امکان را میدهد که تغییرات و خطاها را مستقیما به گوگل یا سرچ کنسول ارسال کنند استفاده از سایت مپ است .
نقشه سایت یا سایت مپ ، یک فایل با پشوند XML است که تمام محتواهای مهم روی یک سایت را فهرست میکند و نحوه ارتباط صفحات مختلف را نمایش میدهد . هر صفحه یا فایلی را که میخواهید در گوگل نمایش داده شود باید باید در سایت مپ یا نقشه راه قرار دهید .
گزارش نقشه سایت یا sitemap
همانطور که گفتیم این بخش برای ارسال لیست کامل صفحات سایت به ربات های گوگل مورد استفاده قرار میگیرد تا ربات ها بتوانند راحت تر و سریعتر آنها را پیدا کنند در آنها بخزند یا به اصطلاح crawl کنند و اجازه ایندکس شدن به صفحات سایت را صادر کنند .
گزارشات سایت به ما میزان صفحات یا URL هایی را که به وسیله ی سایت مپ کشف شده اند را به شما نمایش میدهد و میتوانید ببینید چه تعداد از صفحه های شما به وسیله ی sitemap به گوگل معرفی و ایندکس شده اند .
ابزار URL inspection
این بخش از سرچ کنسول برای نمایش لینک های سایت به گوگل به صورت دستی است . همچنین سئوکاران یا توسعه دهندگان وب سایت به وسیلهی این بخش میتوانند نسخه رندر شده صفحات خود را مشاهده کنند ، آن را آزمایش کنند تا مطمئن شوند که Googlebot میتواند صفحات را بخواند و منابع بارگذاری شده را مشاهده کنند . این ابزار کمک میکند تا تغییرات اخیر در صفحات سایت سریعتر شناسایی شوند .
ابزار removal یا حذف
این ابزار ها به مدیران وب سایت اجازه میدهد تا به طور موقت صفحات وب سایت خود را از نتایج جست و جو حذف کنند . این ابزار ، گوگل را از خزیدن در صفحات شما باز نمیدارد بلکه ، تنها از نمایش آنها در جست و جوی گوگل آن هم به مدت تقریبا 6 ماه جلوگیری میکند .
گزارش ریسپانسیو بودن صفحات سایت برای موبایل
در این گزارش شما میتوانید میزان سازگاری صفحات سایت خود را با تلفن همراه مشاهده کنید و در صورت وجود مشکل در حالت ریسپانسیو بودن ، مشکل را مشاهده و آن را رفع کنید .
راهنمای نصب گوگل سرچ کنسول
برای اینکه بتوانید وب سایت خود را در گوگل سرچ کنسول ثبت کنید باید یک اکانت ایمیل برای سایت خود بسازید یا در صورت تمایل از اکانت ایمیل شخصی خود استفاده کنید . پیشنهاد ما این است که یک اکانت بیزینسی جدا تنها برای وب سایت خود بسازید و سرچ کنسول را از طریق آن بالا بیاورید . پس از ساخت اکانت ایمیل باید به سایت Search Console مراجعه کنید و در صفحه مورد نظر گزینه start now را کلیک کنید .
سپس در صفحه باز شده دو گزینه را مشاهده میکنید که دو حالت مختلف ثبت سایت در سرچ کنسول را نشان میدهد . توجه کنید که پیش از ثبت سایت باید حتما اکانت ایمیلی را که ساختید در مرورگر خود وارد کرده باشید .
حالت ثبت سایت با URL prefix :
در این حالت شما باید در کادر موجود آدرس سایت خود را وارد نمایید و سپس روی دکمه continue کلیک کنید . در نظر داشته باشید که باید آدرس سایت خود را به صورت کامل به حالت http://website.com یا https://website.com وارد نمایید . به این ترتیب تنها URL وارد شده تحت پروتکل مشخص شده ثبت میشود . در صورت تمایل به اضافه کردن زیر دامنه ها یا پروتکل های دیگر باید به صورت جداگانه اقدام نمایید .
پس از ثبت سایت با این روش ، یک فایل HTML در اختیار شما قرار میگیرد که باید آن را دانلود کرده و در هاست سایت خود آپلود کنید . سپس با کلیک بر روی گزینه Verify اثبات مالکیت سایت شما تایید میشود و ثبت سایت در سرچ کنسول با موفقیت به پایان میرسد.
حالت ثبت سایت با Domain :
در این حالت هم شما باید مجددا نام دامنه خود را در باکس موجود وارد کرده و سپس بر روی سپس بر روی دکمه continue کلیک کنید . در این روش دیگر نیازی به افزودن زیردامنه های دیگر سایت نیست . در زمان ثبت سایت رد سرچ کنسول گوگل از این طریق تمامی این زیر دامنه ها یا پروتکل ها برای شما در نر گرفته میشود . در نتیجه شما باید آدرس سایت خود را به صورت website.com وارد کنید . برای ثبت مالکیت از این طریق باید از DNS record استفاده شود .
در این روش اثبات مالکیت وب سایت از طریق یک کد TXT در اختیار شما قرار میگیرد که باید آن را در هاست سایت در باکس DNS configuration جایگذاری کنید . سپس بر روی دکمه Verify کلیک کرده تا اثبات مالکیت سایت تایید شود و ثبت سایت در سرچ کنسول با موفقیت به اتمام میرسد .